Jdi na obsah Jdi na menu
 


Názory herce V. Jandáka

8. 4. 2021

ROK S COVIDEM A TEN PŘÍŠTÍ 

„Podle mého názoru se u nás stát o umělce stará relativně dobře. Někteří kolegové ale zapomínají, že ruka, která dává, je vždycky výš než ruka, která bere, a chovají se, jako kdyby tomu bylo naopak,“ říká oblíbený herec Vítězslav Jandák. A dodává: „Jak kdysi říkával jeden můj bývalý kolega na Barrandově: Český filmaři chtěj točit proti režimu a na oplátku za to od něj vyžadujou prachy a pocty...“

Prozradil, o čem je jeho kniha, která má symbolický název Hovory v karanténě, a nastínil, jak by se postavil k situaci v kultuře, kdyby byl stále ještě jejím ministrem. „Teď všemu vládne strach, ze zítřka, z budoucnosti. A možná to byl i účel, abychom se začali bát,“ hodnotí současnou dobu.

Společnost, která zpochybňuje základní jistoty, jako že mužský je mužský, ženská je ženská a dítě je dítě, je podle něj za svým zenitem. Mezi aktivity, které byly letos prakticky znemožněny, patří umělecká vystoupení. Na jednu stranu je stát kritizován, že umělcům, hercům a zpěvákům málo pomohl, na druhou stranu je veřejnost rozladěna tím, že právě umělci si stěžují.

 Jak se letos změnil vztah Čechů k umělcům?

Nevím, jestli si všichni stěžují. Víte, když je člověk takzvaně na volné noze, a to já jsem už od bolševiků, tak musí pořád pamatovat na to, že mohou přijít i horší časy. A musí pořád pamatovat na to, že ty blbý doby přijdou. Lidi by měli počítat s tím, že nebude pořád svítit slunce a pořád se nebude tančit. Že může přijít setsakra blbá doba. Podle mého názoru se u nás stát o umělce stará relativně dobře. V zahraničí je to mnohem tvrdší. Třeba studio W. Disneyho propustilo 10 tisíc lidí, jen to fiklo. A tady si stěžují hlavně ti, kteří si stěžují vždycky na všechno. Ale takoví ti veteráni, kteří to dělají už dlouho, tak od těch jsem moc neslyšel, že by si někdo stěžoval, úpěl a nadával. 

Některé výroky umělců lidi skutečně popudily. Kritika se snesla například na hlavu Báry Basikové nebo Jana Hrušínského…

Jsou to jejich názory, o které se nijak mimořádně nezajímám. Ale řekl bych to takhle. Opravdu si myslím, že ti, kteří pomoc skutečně potřebovali, nebo potřebují, jsou daleko víc pokorní než ti, kteří vykřikují. A pak bych ještě rád zmínil jednu věc, na kterou nesmíme zapomínat. Umělci jsou tady velmi politicky angažovaní. A všichni víme, že nefandí této vládě. Když jsem byl sociální demokrat, vzpomínám si, že neměli rádi sociální demokracii. Dneska se ta neláska rozšířila na ANO, SPD, Trikolóru. Umělci se cítí jako ušlechtilí, lepší lidé a mají rádi ušlechtilé strany o pár poslancích, jako je TOP 09.

Teď vzali na milost v krizi se zmítající ODS, taky KDU-ČSL nebo STAN. To jsou strany, které jim zřejmě vyhovují. To znamená, že oni přikládají polínka tam, a pomáhají, možná chtě, možná nechtě, i těmto stranám. Volby rozhodují o tom, kam který stát bude směřovat. A jim se zřejmě nelíbí, kam tento stát směřuje. Nelíbí se jim, že důchodci dostávají přidáno a podobně.. Pamatuju si předsedu Jurečku, který vehementně vyprávěl natěšeným redaktorům ČT, jak ho plačící babičky prosí, aby jim neposílal 5000 a neprojídal budoucnost jejich vnoučat. Neustále se operuje s tím, že se stát zadlužuje. 

No... v této situaci vidíme, že se zadlužuje celý svět. Spíš bych řekl, že celý svět je dávno zadlužený. Peníze nejsou podložené zlatem. Tisknou se a ztrácejí svou hodnotu. Takže, u některých těch umělců mám pocit, že je to určité fandovství. Podobně jako u některých novinářů. Těm se hodně vytýká, že většina z nich je mainstreamových. 

No, jsou to lidi, kteří mají nějaký názor. Že s tím názorem nesouhlasím, to je moje věc a jejich věc je jejich názor. Že ho někdy zneužívají, to je špatně. Zmínil jste prezidenta Zemana. Ten svými vyjádřeními během pandemie dokázal nadzvednout ze židle spoustu lidí. Připomeňme například jeho slova o „hladovějících umělcích“, následně konflikt s Danielem Hůlkou… Kritika se na něj z některých míst snesla i kvůli jeho vánočnímu projevu. 

Takže, celkově, jak podle vás Miloš Zeman jako prezident zvládl rok 2020? 

Podle mne dobře, jako každý rok. Ale samozřejmě, ať prezident Zeman řekne cokoliv, tak to bude špatně. Já už čekám, když se zhoršuje počasí, tak že budou mít předtím ve zprávách fotku prezidenta a budou říkat, že za to může Zeman. Tohle přece nejsou argumenty. Že projev byl špatný? No tak až ti chytří budou příště zase kandidovat, tak doufám vyhrajou... (smích) 

Koronavirus dopadl v podstatě na celý svět. Jak moc letos relativně posílila Čína, a jak relativně oslabil Západ? Nebo se to tak nedá brát? Dá se to tak brát, samozřejmě. Čína už se velice zvedá, vyřešili koronavirus. Někdo řekne – no, protože to na lidi vymysleli, tak vědí, jak to vyřešit. Nevím... Ale Čína prostě je tank, který se řítí na celý svět. A svět, ti menší a schopní, místo aby se domluvili mezi sebou o tom, že nebudou s Čínou válčit, ale budou jí konkurovat, vzdorovat, aby všechno nezežloutlo, tak místo toho se štěkají, obviňují a chovají se jako pitomci. To je prostě špatně.

Západ, si myslím, že je za svým zenitem. Protože začal zpochybňovat ty základní lidské věci, že mužský je mužský, ženská je ženská a dítě je dítě. Neslyšel jsem, že by se v Číně ráno dítě, chlapeček, probudilo a řeklo mamince – já jsem dneska holčička. To by dostalo asi na prdelku... Ale tady je to běžné. Zatím stavíme třetí záchody, myslím, že časem budeme stavět čtvrté, páté, desáté toalety veřejné a svět půjde někam úplně do kopru. Že budeme jako v Anglii a ve Spojených státech bourat pomníky těch, kteří spoluvytvářeli Evropu, no to je taky blbý, že jo. Vlastně už jsme to udělali s Koněvem. My jsme je velmi dohnali, protože jsme sundali velký pomník. Prostě tohle je všechno špatně.

A nebudou nyní tyto věci, jako právě například bourání pomníků nebo i ty česko-ruské vztahy, případně i problémy s migrací, právě kvůli pandemii tak trochu „upozaděné“? Že to pro lidi přestalo být tak důležité?

Sám říkáte, že v médiích není v podstatě nic jiného než pandemie… A třeba je to účel. Třeba je to účel, aby na to lidi zapomněli. Třeba se nechce, aby moc přemýšleli o své budoucnosti, dlouhodobější. Prostě fungovat ve stylu užít dne. Teď! Teď musíš tohle koupit, teď se musíš schovat, teď se musíš nechat naočkovat, teď musíš držet hubu. A to je to jediné. Ale mezitím tady probíhá něco strašného, kdysi se tomu říkalo migrace kmenů. Evropa pomalu, ale jistě začíná být obsazována, začíná být měněna. Já mám také mezi muslimy přátele, ale tady najednou začíná něco, co je neevropské. A infiltrovalo se to do Evropy především za pomoci Evropanů.

Všichni už dnes vědí, že za čas bude ve Francii třetina obyvatel muslimského původu a víry. Tito lidé se samozřejmě v demokracii budou sdružovat, budou vytvářet strany. Podívejme se na Velkou Británii. Ministr vnitra je z Pákistánu, stejně tak starosta Londýna. A najednou přestaneme být chtě nechtě Evropany. Možná že to někdo chce, aby to tak bylo. Aby v Evropě vznikla hnědá rasa, místo převažující bílé. Já nevím... 

Moc rád čtu spisovatele Vondrušku. A myslím, že jeho knížka Kronika zániku Evropy až do roku 2050 ukazuje, kam Evropa půjde. A není to veselé čtení. Pan Vondruška je velký vizionář a na dálku se mu klaním, protože je to nesmírně moudré, tragické a pravdivé.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář